کلاهبرداری عادی و نحوه رسیدگی به اینگونه پرونده ها
ابتدا لازم به ذکر است که مجموعه ما (مؤسسه حقوقی نواندیشان حق گستر فرداد) با در اختیار داشتن وکلای متخصص در امر کیفری می تواند این اطمینان را برای شما به ارمغان آورد که در نزدیکترین زمان ممکن به بهترین نتیجه در خصوص پرونده خود دست خواهید یافت و به جرأت می توان این مجموعه را یکی از تخصصی ترین مجموعه ها در سطح کشور تلقی نمود.
مفهوم جرم کلاهبرداری عادی (سنتی)
اصولاً عامه مردم تصور دارند که هر شخصی به هر طریق اقدام به بردن اموال آنها نماید یا از پس دادن مبالغ دریافتی از آنها امتناع ورزد، کلاهبردار است و میتواند علیه وی به جرم کلاهبرداری شکایت نمایند اما اینگونه تصورات با تعریف خاص کلاهبرداری در قوانین ما متفاوت است.
مستند به ماده ۱ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری: «هرکس از راه حیله و تقلب مردم را به وجود شرکتها یا تجارتخانهها یا کارخانهها یا موسسات موهوم یا به داشتن اموال و اختیارات واهیفریب دهد یا به امور غیر واقع امیدوار نماید یا از حوادث و پیشامدهای غیر واقع بترساند و یا اسم و یا عنوان مجعول اختیار کند و به یکی از وسایلمذکور و یا وسایل تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا حوالجات یا قبوض یا مفاصاحساب و امثال آنها تحصیل کرده و از این راه مال دیگری را ببرد،کلاهبردار محسوب و علاوه بر رد مال به صاحبش، به حبس از یک تا هفت سال و پرداخت جزای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوممیشود. …»
لذا مستند به ماده مزبور کلاهبرداری عبارت است از به کار بردن وسایل متقلبانه و بردن مال غیر. حال اگر شخصی از طریق به کار بردن وسایل متقلبانه مندرج در این ماده و یا هر وسیله متقلبانه دیگر، اقدام به فریب شما نموده و از این طریق اموال اعم از منقول یا غیر منقول را از مالکیت شما خارج و به حساب خود یا شخص مورد نظر خود منظور دارد، میتوان علیه او تحت عنوان کلاهبرداری شکایت نمود.
آنچه که باید مدنظر قرار داد این است که صرف دروغ گفتن باعث وقوع جرم کلاهبرداری نخواهد شد. به عنوان مثال اگر شخصی خود را یک پزشک معروف معرفی و بدون هیچ گونه اقدام دیگر، مال دیگری را ببرد، این اقدام کلاهبرداری نبوده و طرف زیاندیده میتواند با طرح دعوای حقوقی با اثبات در دادگاه حقوقی اقدام به وصول مبلغ مزبور نماید. از طرفی باید توجه داشت که فریب خوردن شخص زیاندیده باید به صورتی باشد که هر شخص متعارف دیگر نیز با بودن در آن شرایط، فریب بخورد و مال خود را از دست بدهد.
نحوه رسیدگی به پرونده های کلاهبرداری
پس از تنظیم دقیق شکوائیه باید آن را به دادسرای محل وقوع جرم تقدیم و سپس در واحد ارجاع دادسرایی که صالح به رسیدگی میباشد، پرونده را جهت انجام تحقیقات اولیه به اداره آگاهی شهرستان مربوط ارسال مینماید و پس از تکمیل تحقیات اولیه در اداره آگاهی، پرونده جهت انجام تحقیقات تکمیلی به دادسرا ارجاع میشود و در نهایت در دادسرا اگر شخص مورد نظر را مجرم تشخیص دهد، با صدور قرار جلب به دادرسی پرونده را به دادگاه جهت رسیدگی و صدور حکم ارسال و اگر شخص مورد نظر را مجرم نداند با صدور قرار منع تعقیب، پرونده را مختومه اعلام مینماید.
بررسی جرم تحصیل مال از طریق نامشروع - حقگستر
[…] تحت عناوین کلاهبرداری یا سرقت یا خیانت […]