
نشر اکاذیب رایانه ای
بر اساس ماده ۷۲۷ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات یا همان ماده ۱۸ قانون جرائم رایانه ای مصوب ۱۳۸۸: «هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله سامانه رایانه ای یا مخابراتی اکاذیبی را منتشر نماید یا در دسترس دیگران قرار دهد یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت، رأساً یا به عنوان نقل قول، به شخص حقیقی یا حقوقی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، اعم از این که از طریق یاد شده به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به دیگری وارد شود یا نشود، افزون بر اعاده حیثیت (درصورت امکان)، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون(۵.۰۰۰.۰۰۰)ریال تا چهل میلیون (۴۰.۰۰۰.۰۰۰)ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد. »
با توجه به ماده فوق الذکر، هر کسی که نسبت به نشر دروغ در فضای مجازی اقدام کند حتی اگر به ضرر مادی و معنوی کسی نباشد به حبس از ۹۱ روز تا دو سال و جزای نقدی و یا هر دو محکوم می گردد.
این ماده در مورد کسانی به کار برده شده که اقدام به انتشار خبر کذب و دروغی در فضای مجازی کنند و از این طریق اذهان عمومی را تشویش کنند، از این رو مجرم محسوب می شوند و باید در برابر قانون پاسخگوی عمل خود باشند و بسته به اینکه کار آنان نسبت به چه کسانی بوده است و در چه نوع فضایی منتشر داده اند، روش های مجازات مختلفی برای آنها در نظر گرفته می شود.
عواقب کیفری جرم نشر اکاذیب
۱-مجازات مفتری: متهم به جرم نشر اکاذیب مستوجب حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا ۷۴ ضربه علاوه بر اعاده حیثیت است.
۲- لزوم شکوائیه شاکی خصوصی
در اجرای ماده ۷۲۷ ق.م.ا. جرم نشر اکاذیب از جرائمی است که جز با شکایت شاکی خصوصی، مرتکب تعقیب نمی شود مگ اینکه موضوع انتشار اکاذیب مربوط به عموم مردم یا جامعه باشد که دادستان با اطلاع از آن می تواند اقدام به تعقیب متهم نماید و در صورتی که مربوط به شخص خاصی بوده و شاکی خصوصی گذشت نماید، دادگاه می تواند در مجازات مرتکب تخفیف دهد و یا با رعایت موازین شرعی از تعقیب مجرم صرف نظر نماید.