
نحوه مطالبه خسارت مالی ناشی از تصادفات در حقوق ایران
مطالبه خسارت مالی در تصادفات
مفهوم خسارت مالی
مطابق مقررات قانونی، جان و اموال اشخاص نباید مورد تعرض اشخاص دیگر قرار گیرد و در صورت تعرض از سوی آنها، شخص زیاندیده میتواند مطالبه خسارت نماید. یکی از دعاوی که از تصادفات نشأت میگیرد دعوای مطالبه خسارت مالی ناشی از تصادفات میباشد. حال منظور از خسارت مالی ضرری است که به اموال شخص وارد میگردد و این خسارت قابل مطالبه خواهد بود.
مستند به ماده ۳۲۸ قانون مدنی: «هر کس مال غیر را تلف کند، ضامن آن است و باید مثل یا قیمت آن را قیمت آن را بدهد اعم از اینکه از روی عمد تلف کرده باشد یا بدون عمد و اعم از اینکه عین باشد یا منفعت و اگر آن را ناقص یا معیوب کند ضامن نقص قیمت آن مال است.» و همچنین ماده ۳۳۱ قانون مدنی که اشعار میدارد: « … اگر سبب نقص یا عیب آن باشد باید از عهده نقص قیمت برآید.» و در ماده یک قانون مسئولیت مدنی نیز مقرر گردیده: «هرکس بدون مجوز قانونی عمداً یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده، لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود، مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود میباشد.»
الف- نحوه مطالبه خسارت مالی ناشی از تصادفات
خسارتهایی که مطابق قانون ایران قابل مطالبه هستند شامل: خسارتهای مادی که خساراتی هستند که به اموال اشخاص وارد میگردد، خسارات معنوی خساراتی هستند که به شرافت و حیثت اشخاص وارد میگردد، منافع ممکنالحصول نیز منافعی هستند که در هنگام وقوع فعل زیانبار وجود ندارد و تحقق آن موکول به آینده است.
-
ارکان مسئولیت مدنی
در مقررات قانونی ایران ارکان مسئولیت برای جبران خسارت مشخص گردیدهاست که به موجب آن اولاً؛ باید عمل زیانبار که در اینجا تصادف است رخ دهد و ثانیاً؛ باید از این اقدام خسارتی وارد گردد و ثالثاً؛ رابطه سببیت میان عمل زیانبار و ورود خسارت وجود داشته باشد.
بنابراین جهت مسئول شناختن شخص و الزام او به جبران خسارت، باید ارکان فوق وجود داشته باشد. البته استثنائاتی همچون اکراه، اجبار و دفاع مشروع وجود دارد که اگر شخصی در مقام دفاع مشروع موجب خسارت بدنی یا مالی شخص دیگری شود، مسئول خسارت وارده نیست مگر اینکه خسارت وارده بر حسب متعارف متناسب با دفاع نباشد.
-
موجبات ضمان
در قانون مدنی موجبات ضمان عبارت است از؛ غصب، اتلاف، تسبیب و استیفاء که در مورد تصادفات، صرفاً بحث اتلاف و تسبیب مطرح میشود که به شرح ذیل توضیح داده میشود:
الف- اتلاف: مطابق قاعده اتلاف، هر کس مال غیر را تلف کند، ضامن آن است و باید مثل یا قیمت آن را بدهد اعم از اینکه از روی عمد تلف کرده باشد یا بدون عمد و اعم از اینکه عین باشد یا منفعت و اگر آن را ناقص یا معیوب کند، ضامن نقص قیمت آن مال است. لذا قاعده کلی در جبران خسارت این است که اگر شخصی به صورت عمد یا غیرعمد موجبات ورود خسارت به دیگری را فراهم آورد و یا مال او را تلف نماید، مسئول جبران خسارت خواهد بود.
ب- تسبیب: مطابق قاعده تسبیب، اگر شخصی سبب تلف مال دیگری شود باید مثل یا قیمت آن را بدهد و اگر سبب عیب یا نقص آن شده باشد باید از عهده نقص قیمت آن برآید. در صورتی که چند نفر مسبب ورود خسارت به دیگری باشند، اگر نتوان ورود خسارت را منتسب به یک شخص واحد نمود، هر یک از اشخاص به میزان تأثیر رفتارشان مسئول خواهند بود که این امر در ماده ۵۲۶ قانون مجازات اسلامی تصریح گردیده است.
ب- نحوه جبران خسارت مالی
در حوادث رانندگی که منجر به ورود خسارت مالی میگردد، پرداخت خسارت به صورت نقدی و با توافق زیاندیده و شرکت بیمه مربوط صورت میگیرد. در صورتی که توافقی صورت نگیرد، شرکت بیمه موظف است در صورت تقاضای زیاندیده، وسیله نقلیه خسارت دیده را در تعمیرگاه مجاز و یا تعمیرگاهی که مورد قبول زیاندیده باشد تعمیر نموده و هزینههای تعمیر را تا سقف تعهدات مالی مندرج در بیمهنامه مذکور پرداخت کند. حال اگر اختلاف از این طریق نیز حل نگردد، موضوع به یک ارزیاب خسارت که دارای مجوز ارزیابی خسارت از بیمه مرکزی باشد به انتخاب و هزینه زیاندیده ارجاع خواهد شد و هریک از طرفین ظرف مدت بیست روز از تاریخ اعلام نظرکتبی ارزیاب میتوانند در مرجع صالح قضایی طرح دعوا نمایند و در صورت عدم اعتراض، رأی مزبور قطعی و لازم الاجرا تلقی میگردد.
لازم به ذکر است که شرکتهای بیمه مستند به مواد ۳۹ و ۴۰ قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب ۱۳۹۵، مکلف هستند که خسارت مالی ناشی از حوادث رانندگی را موضوع این قانون را در مواردی که وسایل نقلیه مسبب و زیاندیده در زمان حادثه دارای بیمه نامه معتبر بوده و بین طرفین حادثه اختلافی وجود نداشته باشد، حداکثر تا سقف تعهدات مالی مندرج در ماده ۸ این قانون، بدون اخذ گزارش مقامات انتظامی پرداخت کنند.
حال اگر به هر نحو از طریق سازش با مسبب حادثه قادر به دریافت خسارت مالی خود نبودید و قصد تقدیم دادخواست در مراجع قضایی داشتید، تیم تخصصی مؤسسه نواندیشان حقگستر فرداد همواره در کنار شما خواهند بود که با مشاوره تخصصی به شما مراجعین محترم و یا با قبول وکالت در پرونده، درکوتاهترین زمان ممکن بهترین نتیحه حاصل شود.
امیداحمدی
سلام.حدودسه ماه پیش بنده سرنشین موتوربودم وراننده دوستم که باخانم دوچرخه سواری که ازلاین راست به چپ من کشیدوشونه به شونه خوردوکنترل خودشوازدست دادوافتادتارفتیم ماشین بگیریم امبولانس برده بودش.رفتیم پیشش گفت بریدشاکی نیستم.خلاصه دوهفته شکایت کردازمن که سرنشین بودم چونکه پلاک بنام من بودوافسرگفت تویایدگواهینامه بدی وباورنکردکه من راننده نبودم.خلاصه تهدیدکردگفت اگه نگی زندان میری وفلان میشه…احضاریه بنام من راننده رونوشتن وامضاکردم.حال پرونده دربازپرسی هست وهمه چیزوتعریف کردم.بازپرس واسه اثبات حرفام گفت یک شاهدبیارواون خانم که راننده رودیده تابتونم واری کنم…وکیل خانم نمیزاره میگه بیمه ایرادمیگیره وبعدمیزنه تبانی کردیدچون ازاول اسم توبه عنوان راننده بوده..من یک شاهدعینی دارم واینکه من روبه عنوان راننده معرفی کردن خودم سرنشین بودم شاهدصحنه هم بودم..الان اون خانم نمیاد.ایابایک شاهدوخودم امیدی هست ازاین حقیقت که پیش اومده..ایابازپرس بامنویک شاهدمیتونه راننده که دوستم بوده روبه عنوان راننده واقعی ثبت کنه واینکه ایابیمه بااین حقیقت بنده اعتراض میکنه.حتی منودوستم حاضریم قسم بخوریم که واقعیت من راننده نبودم ودوستم بوده..الان چی میشه چیکاربایدبکنیم..وازروزیکه بازپرس گفته شاهدبیاردوهفته شده…ایامهلت معینی داره چون نه پیامکی اومده واسم نه هیچی…بایدچیکارکنیم وچی میشه..چون موتورم بیمه هم داره.ممنون ازراهنمایتون..لطفاواضع وکامل توضیح بدیددقیقاچی میشه..پای خانم سه تاعمل شده وپلاتین خورده..اگه یک درصدنشه ثابت کرد..ایابیمه دیه که مثلا۵۰ملیون بشه..کل مبلغ روازمن مطالبه میکنه یاچنددرصدی رومیگیره..چون نه کاری نه مالی نه چیزی دارم. بیکارم..وبیگناه…ممنون ازشما.
haqgostar
با سلام، بله امکان اثبات اینکه دوستتون راننده بوده با حضور یک شاهد و اقرار دوستتان مبنی بر راننده بودن قابل اثبات است.
از آنجا که موتور شما بیمه داشته است در نهایت خسارت وارده به شاکی را بیمه جبران خواهد کرد ولی احتمال دارد تا ۵ درصد از مبلغ پرداختی را از راننده موتور به دلیل اقصیر در وقوع خسارت دریافت کنند و این امر هم نیزا به این است که ثابت شود راننده نیز تقصیر نموده است و در هر حال مطمعن باشید که بیمه مکلف به پرداخت کلیه خسارات خواهد بود. از طرفی اگر دوستتان گواهی نامه نداشته باشد، محکم به جزای نقدی در حق دولت نیز خواهد شد.
در هر حال پیشنهاد می شود اگر نیاز به راهنمایی بیشتری داشتید با وکیل متخصص ما در موسسه با مراجعه حضوری مشورت نمائید.
موفق باشید
نمونه لایحه مطالبه خسارت در تصادفات - حقگستر
[…] به طرح دعوای مطالبه خسارت باب… ایجاد شده از شخص […]