HAQ GOSTAR

بررسی جرم نشر اکاذیب

reply_all نوشته شده توسط haqgostar در تاریخ

1,492 نمایش
بررسی جرم نشر اکاذیب -  اکاذیب رایانه ای 300x145
بررسی جرم نشر اکاذیب

بررسی جرم نشر اکاذیب

در بحث مقدماتی بررسی این جرم ابتدا باید بیان داشت که امروزه افراد دارای آزادی بیان می باشند که البته با وجود رسانه ها و فضاهای مجازی می توانند اخبار و اطلاعات را منتشر نمایند البته این آزادی در حدی است که در چهارچوب قانون بوده و موجبات ضرر به دیگری را فراهم نسازد به همین دلیل قانون گذار از این حقوق انسانی دفاع نموده و جرمی در قالب نشر اکاذیب را جرم انگاری نموده است. این جرم یکی از جرائم علیه اشخاص و شخصیت معنوی آنهاست که لزوماً احتیاج به توهین یا افتراء نسبت به دیگری ندارد بلکه همین که اخبار کذبی را از دیگری منتشر کند باعث تحقق این جرم می گردد.

تعریف جرم نشر اکاذیب

نشر در لغت به معنی گستردگی و انتشار و اکاذیب به معنی دروغ ها، سخنان واهی می باشد.

قانون گذار در ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات به تعریف و جرم انگاری این عمل پرداخته است بدین شرح که بیان می دارد: «هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی به وسیله نامه یا شکواییه یا مراسلات یا عرایض یا گزارش یا‌توزیع هر گونه اوراق چاپی یا خطی با امضاء یا بدون امضاء اکاذیبی را اظهار نماید یا با همان مقاصد اعمالی را برخلاف حقیقت رأساً یا به عنوان نقل‌قول به شخص حقیقی یا حقوقی یا مقامات رسمی تصریحاً یا تلویحاً نسبت دهد اعم از اینکه از طریق مزبور به نحوی از انحاء ضرر مادی یا معنوی به‌غیر وارد شود یا نه علاوه بر اعاده حیثیت در صورت امکان، باید به حبس از دو ماه تا دو سال و یا شلاق تا (۷۴) ضربه محکوم شود. »

البته حقوق دانان این جرم را چنین تعریف می نمایند: «انتشار و اشاعه اخبار دروغ و وقایع خلاف واقع به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی را نشر اکاذیب می نامند.»

البته قانون گذار در ماده ۵۷ قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح مصوب ۱۳۷۲ در این رابطه برای نظامیان جرم انگاری نموده است. در توضیح این جرم باید بیان داشت که پخش کردن یا شایع کردن اکاذیب بین مردم ضروری به نظر نمی رسد بلکه نوشتن حتی یک نامه هم به قصد ضرر به غیر ممکن است برای تحقق جرم کافی باشد.

شروط لازم جهت تحقق جرم نشر اکاذیب

عده ای معتقد هستند که صرف نظر از تعداد مطلعین، مطلق اظهار کردن ادعای کذب باعث تحقق جرم می گردد مانند اینکه نامه ای که محتوای کذب دارد به وسیله پست به آدرس شخص ارسال گردد و عده ای دیگر بر این عقیده هستند که اظهار کذب باید به صورت نشر و اشاعه باشد بدین نحو که شخصی مطلب کذب را که مکتوب گردیده در محل تردد اشخاص نصب نماید همچنین وسیله اظهار اکاذیب باید مکتوب باشد و به صورت شفاهی موجب تحقق این جرم نمی گردد.

مثال برای جرم نشر اکاذیب

به عنوان مثال ساده برای این جرم فرض کنید شخصی تاجر در حال فعالیت و کسب و کار می باشد و فرد دیگری که با او دشمنی دیرینه دارد به تمامی اشخاصی که با تاجر مزبور مراوده دارند نامه می زند که او ورشکسته شده است و حق انجام معامله نداشته و پول و درآمد فعلی او از طریق نامشروع و غیرقانونی به دست می آید لذا با او معامله انجام ندهید. این اقدام شخص مزبور مصداق جرم نشر اکاذیب بوده و با توجه به عمل انجام شده از سوی ایشان، قابل پیگیرد و مجازات خواهد بود.

ادله اثبات جرم نشر اکاذیب

مهمترین ادله برای اثبات جرم نشر اکاذیب در اختیار داشتن مطالب منتشر شده از سوی متهم از قبیل نامه، شکوائیه، عرایض یا گزارش یا هر چیزی که نشان دهنده این باشد که نشر اکاذیبی صورت گرفته است. همچنین با شهادت شهود و دیگر ادله که در هر پرونده ممکن است متفاوت باشد، امکان اثبات جرم وجود دارد.

مجازات جرم نشر اکاذیب

همانطور که بیان شد در صورتی که بتوان این جرم را به اثبات برسانید به موجب ماده ۶۹۸ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات، علاوه بر اعاده حیثیت، متهم به حبس از ۲ ماه تا ۲ سال یا شلاق تا ۷۴ ضربه محکوم خواهد شد.

مزایای اخذ وکیل متخصص کیفری برای جرائم کیفری

اگر شما به هر نحو قصد شکایت کیفری تحت عنوان نشر اکاذیب را دارید یا علیه شما تحت چنین عنوانی شکایت کیفری مطرح شده است با اخذ مشاوره از وکیل متخصص کیفری مؤسسه حقوقی ما و یا با سپردن پرونده خود به ایشان از کسب بهترین نتیجه ممکن اطمینان حاصل نمائید. مؤسسه حقوقی حق گستر مفتخر است با در اختیار داشتن کارشناسان و وکلای مجرب در امور کیفری و حقوقی و خانواده، همواره رضایت مندی موکلین خود را جلب نماید.

جهت مشاوره تلفنی یا ملاقات حضوری با وکیل متخصص با ما در تماس باشید.

جملات کلیدی: نشر اکاذیب – مجازات جرم نشر اکاذیب – وکیل متخصص کیفری – ادعای کذب – شکایت کیفری

  • insert_comment اولین دیدگاه را شما ارسال نمایید.

assignment_ind mail phone_in_talk