
بررسی اجمالی جرم توهین
یکی از پرونده هایی که اصولاً ممکن است اشخاص را در زندگی روزمره درگیر نماید و حداقل یک بار اشخاص را به دادسرا یا دادگاه کیفری چه به عنوان شاکی چه به عنوان متهم حاضر نماید جرم توهین یا به زبان عامیانه فحاشی است.
در مقاله زیر این جرم به زبان ساده توسط کارشناس متخصص ما در امور کیفری برای استفاده شما عزیزان ارائه گردیده است.
تعریف جرم
در قانون مجازات اسلامی فعلی کشور، تعریف خاصی از این جرم در مواد قانونی ارائه نگردیده است و به نظر اساتید حقوق معیار تشخیص تحقق توهین، عرف می باشد در نتیجه ممکن است انتساب لفظی به یک شخص توهین محسوب و به کار بردن همان لفظ برای دیگری موجبات تحقق جرم را فراهم نیاورد بدین نحو که انتساب لفظ «گدا» برای شخصی که خانه و زندگی مشخصی ندارد مصداق توهین نباشد اما به کار بردن همین لفظ برای یک شخص تحصیل کرده با مرتبه شغلی بالا، جرم محسوب گردد.
ارکان تشکیل دهنده جرم
عنصر قانونی
ماده ۶۰۸ و ۶۰۹ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات به این جرم پرداخته و چگونگی ارتکاب و میزان مجازات مرتکب را مشخص نموده است.
عنصر مادی
عنصر مادی جرم از ۳ منظر مورد رسیدگی قرار می گیرد که شامل رفتار مجرمانه و شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق جرم مورد بررسی قرار می گیرد
الف- رفتار مجرمانه
رفتار مجرمانه این جرم به صورت فعل مثبت محقق می گردد بدین نحو که شخص مرتکب باید یک اقدامی چه به صورت به کار بردن لفظ و چه به صورت رفتار نمایان گردد و صرف سکوت کردن باعث تحقق جرم نخواهد شد. اگرچه باید توجه داشت که صرف خشونت در رفتار ممکن است موجب تحقق این جرم ت گردد و نوع رفتار توهین آمیز را عرف در راستای شخصیت مجنی علیه (کسی که به او توهین شده است) تعیین می کند.
ب- شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق جرم
مرتکب جرم
باید توجه داشت که هر شخصی می تواند این جرم را انجام دهد و مجنی علیه نیز می تواند هر شخصی باشد. البته باید خاطر نشان کرد که قانون گذار در خصوص توهین به برخی اشخاص سختگیری بیشتری نموده و با تشدید مجازات سعی در کاهش ارتکاب اشخاص به این جرم نموده است از قبیل؛ توهین به انبیاء الهی و چهارده معصوم که سب نبّی محسوب می گردد، و همچینن توهین به مقامات دولتی در حین انجام وظیفه که موجب تشدید مجازات مرتکب را فراهم می نماید.
موضوع جرم
موضوع این جرم نیز عبارت از فعل یا لفظی که منجر به وهن دیگری گردد.
عنصر روانی
این جرم در زمره جرائم عمدی می باشد که به صرف اراده و عمد مرتکب در انجام رفتار مجرمانه بدین نحو که فعل یا لفظی که منجر به لطمه به حیثیت و آبروی شخص گردد محقق خواهد شد.
ستاره محمدی
سلام برای اثبات جرم توهین در دادگاه چه مدارکی لازمه و میشه راهنمایی کنید که چه دفاعی انجام بدم که بتونم طرفمو محکوم کنم؟ مرسی
haqgostar
با سلام مواردی که بتوان جرم توهین را اثبات کرد با توجه به هر جریان و موضوع هر پرونده می تواند متفاوت باشد لیکن اگر به شما از طریق پیام توهین شده است می توانید با ارائه پیام ها به شعبه رسیدگی کننده و یا در صورتی که شفاهی به شما توهین شده است با شهادت شهود این جرم را به اثبات برسانید.
در نهایت پیشنهاد می شود جهت کسب اطلاعات تکمیلی، با وکلاء و کارشناسان متخصص ما در امور کیفری به صورت تلفنی یا حضوری مشورت نمائید.
محمد عسکری
سلام وقتتون بخیر من متأسفانه هفته پیش عصبانی شدم و به دوستم توهین کردم، الان دوستم رفته شکایت کرده و از کلانتری برام ابلاغ آوردند برم اونجا. چه صحبتی بکنم اونجا که بشه پرونده مختومه بشه؟
haqgostar
با سلام در صورتی که بتوانید عصبانیت خود را در زمان انتساب توهین به شاکی به اثبات برسانید جرم به دلیل زایل شدن عنصر معنوی یا همان سوء نیت، قرار منع تعقیب از دادسرا صادر گردد.