
بررسی جرم زنا
بررسی جرم زنا
مقررات کیفری در نظام حقوقی ایران، بر مبنای احکام و قواعد فقهی و مبتنی بر قواعد اخلاقی و مذهبی تنظیم گردیده است و بر همین اساس برخی اقدامات که در نظام های حقوقی کشورهای دیگر مجاز تلقی می گردد و جرم انگاری نشده است، در نظام حقوقی ایران غیرمجاز اعلام گردیده است، مانند رابطه جنسی فی مابین زن و مردی که بدون علقه زوجیت برقرار گردیده و در قانون کیفری ایران تحت عنوان جرم زنا قابل تعقیب و مجازات بوده لیکن همین امر ممکن است در نظام های حقوقی سایر کشورها جرم انگاری نگردیده باشد.
بر همین اساس کارشناس و وکیل متخصص کیفری مؤسسه ما، برای آشنایی هرچه بیشتر شما مخاطبین محترم از جرم زنا، به شرح و تفصیل این جرم پرداخته است. از طرفی به دلیل اهمیت شرایط احصان (داشتن همسر دائمی) در جرم زنا، به مبحث زنای محصن یا زنای محصنه نیز می پردازیم.
تعریف جرم زنا
قانون گذار در ماده ۲۲۱ قانون مجازات اسلامی جرم زنا را تعریف نموده است که به موجب این ماده: «زنا عبارت است از جماع مرد و زنی که علقه زوجیت بین آنها نبوده و از موارد وطی به شبهه نیز نباشد.»
به بیان ساده تر، زنا عبارت است از دخول اندام تناسلی مرد به اندازه ختنه گاه از جلو یا پشت (قُبُل یا دُبُر) زنی که همسر شرعی و قانونی او نباشد.
جرم زنا نه تنها از منظر کیفری از جمله جرائم سنگین محسوب می گردد بلکه از منظر اخلاقی و فقهی نیز مورد شماتت و سرزنش قرار گرفته است و قانون گذار ایران از مواد ۲۲۱ الی ۲۳۲ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، به بحث و جرم انگاری، جرم زنا پرداخته است.
تعریف جرم زنای محصن
در تعریف این جرم باید بیان داشت که چنانچه مردی که دارای همسر دائمی می باشد و مانعی برای نزدیکی با همسر خود ندارد و با این حال مرتکب زنا گردد، خواه طرف دیگر رابطه زنا (زن) همسر داشته باشد یا نداشته باشد، در مجازات مرد تأثیری نداشته و مرد مطابق قانون قابل مجازات می باشد.
تعریف جرم زنای محصنه
در تعریف این جرم نیز باید بیان داشت که اگر زنی که دارای همسر دائمی می باشد و مانعی هم در مورد نزدیکی با همسر نداشته باشد، در این حال مرتکب زنا شود، فارغ از اینکه طرف دیگر رابطه زنا (مرد) همسر داشته باشد یا نداشته باشد، تأثیری در مجازات زن نداشته و مطابق قانون مجازات می گردد.
نکات مهم در خصوص جرم زنا
۱-هرگاه دو طرف یا یکی از آنها نابالغ باشد، زنا محقق است لیکن شخص نابالغ مجازات نمی شود و حسب مورد به اقدامات تأمینی و تربیتی محکوم می گردد ولی طرف دیگر که شخصی بالغ است، به مجازات شخص مرتکب زنا محکوم خواهد شد.
۲-زنا با زنی که راضی به برقراری رابطه جنسی نبوده و یا در حال خواب، بیهوشی یا مستی باشد، در حکم زنای به عنف می باشد و همچنین اگر زنا با دختر نابالغ صورت گرفته باشد و این رابطه از طریق اغفال و فریب وی باشد و یا از طریق ربایش، تهدید یا ترسانیدن موجب تسلیم شدن زن شود، این عمل نیز در حکم زنا به عنف بوده و مجازات اعدام در فرض اثبات برای مرتکب در برخواهد داشت.
مجازات جرم زنا
حکم مجازات زنا در صورت کلی با توجه به ماده ۲۳۰ قانون مجازات اسلامی، صد ضربه شلاق است ولی این مجازات استثنائاتی داشته که به شرح ذیل به آن می پردازیم:
الف- مجازات اعدام برای مرتکب جرم زنا
با توجه به ماده ۲۲۴ قانون مجازات اسلامی، حد زنا در موارد ذیل اعدام است:
۱-زنا با محارم نسبی.
۲-زنای به عنف یا اکراه از سوی زانی، که موجب اعدام زانی می باشد.
۳-زنا با زن پدر، که موجب اعدام زانی است.
۴-زنای مرد غیرمسلمان با زن مسلمان، که موجب اعدام زانی است.
در مورد بند ۳ و ۴، مجازات زانیه (زن) تابع سایر احکام مربوط به زنا است.
ب- مجازات زنای محصن یا زنای محصنه
با توجه به ماده ۲۲۵ قانون مجازات اسلامی، مجازات زنای محصن یا زنای محصنه، رحم (سنگسار) است اما به دلیل انتقادات جامعه بین المللی نسبت به خشن بودن این مجازات، در نهایت قانون گذار مجازات رجم (سنگسار) را تبدیل به اعدام نموده که در فرض پیشنهاد دادگاه صادرکننده حکم قطعی و موافقت قوه قضائیه، مجازات رجم تبدیل به اعدام خواهد شد و در غیر این صورت، اگر ادله اثبات این جرم چیزی جز شهادت شهود باشد، صد ضربه شلاق حدی به عنوان مجازات مرتکبین تعیین خواهد شد.
ج- مجازات شلاق حدی برای مرتکب جرم زنا
در زنا با محارم و زنای محصنه، چنانچه زانیه (زن) بالغ و زانی (مرد) نابالغ باشد، مجازات زانیه صد ضربه شلاق خواهد بود.
د- سایر مجازات های مرتکب یا مرتکبین جرم زنا
مجازات مردی که همسر دائم داشته و دخول با همسرش انجام نداده است و مرتکب زنا با نامحرم می گردد، مطابق ماده ۲۲۹ قانون مجازات اسلامی، صد ضربه شلاق حدی، تراشیدن موی سر و تبعید به مدت یک سال قمری می باشد.
در مورد زنای به عنف و در حکم آن، در صورتی که زن باکره باشد، مرتکب زنا (مرد) به علاوه مجازات مقرر در قانون، به پرداخت ارش البکاره و مهرالمثل نیز محکوم می گردد و در صورتی که زن باکره نباشد، علاوه بر مجازات مقرر قانونی، صرفاً به پرداخت مهرالمثل محکوم می گردد.
ادله اثبات جرم زنا
ادله و مدارک متعددی ممکن است برای اثبات این جرم به دادسرا یا دادگاه ارائه شود که از این حیث می توان به دلایل و مدارکی دال بر وقوع زنا از قبیل؛ نظریه پزشکی قانونی، فیلم دوربین مداربسته، شهادت شهود (البته با توجه به مواد ۱۹۹ و ۲۰۰ قانون مجازات اسلامی) و دیگر ادله و مدارکی که با توجه به نوع زنا و مجازات آن و نوع پرونده، ممکن است متفاوت باشد، استناد جست.
مرجع رسیدگی به جرم زنا
به موجب تبصره ماده ۳۰۶ قانون آیین دادرسی کیفری، این جرم مستقیماً در دادگاه رسیدگی می گردد که با توجه به میزان مجازات قانونی، نحوه ارتکاب، ممکن است متفاوت باشد.
مزایای اخذ وکیل مجرب و متخصص کیفری
همانطور که بیان شد با توجه به مجازات سنگینی که برای انواع جرائم زنا یا در حکم زنا تعیین گردیده است، اگر به عنوان متهم نتوانید دفاع مناسبی انجام دهید و یا لایحه دفاعیه قوی تنظیم ننمائید و علیه شما شکایت زنا مطرح شده باشد، مخصوصاً اگر واقعاً جرمی انجام نداده باشید، ممکن است حداقل مجازات صد ضربه شلاق حدی و حداکثر مجازات اعدام در انتظار شما باشد و بر همین اساس پیشنهاد می شود قبل از هرگونه اقدام و یا قبل از مراجعه به شعبه جهت دفاع از اتهام انتسابی به عنوان متهم، با وکیل مجرب و متخصص کیفری در شهر خود مشورت نموده و با سپردن پرونده به ایشان، بهترین نتیجه را کسب نمائید، و همچنین اگر به هر نحو شما به عنوان شاکی در پرونده زنا شکایت کیفری مطرح نموده اید، با توجه به اینکه در راستای دفاع از حقوق عامه خود نیاز است به نحو شایسته پرونده را تشریح و مدارک لازم را به مقام رسیدگی کننده تقدیم نمائید، در همین راستا مؤسسه حقوقی حق گستر فرداد مفتخر است با در اختیار داشتن وکلای مجرب و متخصص در زمینه های مختلف و وکیل مجرب و متخصص کیفری در مشهد و سایر شهرستان ها، بهترین نتیجه ممکن را با انعقاد عقد وکالت و سپردن پرونده به وکیل، فراهم آورد.