
بررسی جرم تهدید
امروزه هر شخص می تواند آزادانه بدون هیچ دغدغه ای و بدون هیچ تهدیدی به زندگی اجتماعی خود بپردازد و همچنین تمامی اشخاص دارای آزادی بیان بوده و می توانند هرگونه اظهارنظری را بیان نمایند البته در این بین هیچ کس حق تعرض به دیگران را نخواهد داشت لذا ترساندن و ایجاد واهمه نوعی خدشه به زندگی اجتماعی اشخاص وارد می کند و این عمل به صورت تهدید جلوه پیدا می کند. در مقاله مزبور کارشناس متخصص ما در امور کیفری سعی در بیان تعریف اجمالی و ساده از این جرم برای شما مخاطبین محترم نموده است.
جرم تهدید از جمله جرائم علیه اشخاص بوده و فلسفه جرم انگاری این عمل، ترس و دلشوره ای است که به دیگران وارد می کند و موجب اخلال در آسایش و امنیت زندگی آنها می گردد. قانون گذار در مقام دفاع از آسایش عمومی و جلوگیری از بی نظمی، به تعیین و معرفی جرمی با این عنوان پرداخته است که این امر در مواد ۶۶۸ و ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات گنجانده شده است.
تعریف جرم
تهدید در لغت به معنای ترساندن، بیم و خوف رساندن ضرر جانی یا مالی می باشد و برداشت عرف نیز به همین معناست.
از منظر اساتید حقوقی این جرم عبارت است از رفتار و گفتار نامشروعی که مرتکب آن را انجام می دهد و موجب ایجاد ترس و واهمه اشخاص می شود. در قانون نمونه ها و مصادیق گوناگونی از تهدید کردن اشخاص جرم محسوب شده است که در دو نمونه در مواد ۶۶۸ و ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات بیان می گردد:
الف- اخذ نوشته یا سند با تهدید
این جرم در ماده ۶۶۸ مورد پیش بینی قرار گرفته است که مطابق آن: «هر کس با جبر و قهر یا با اکراه و تهدید دیگری را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضاء و یا مهر نماید و یا سند و نوشتهای که متعلق به اویا سپرده به او میباشد را از وی بگیرد به حبس از سه ماه تا دو سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.»
این جرم بنا بر تصریح ماده، هم در حالتی که جبر و قهر (یعنی زور و خشونت فیزیکی) برای اخذ نوشته یا سند به کار می رود، و هم در موارد مشتمل بر اکراه یعنی ترسانیدن طرف بدون اعمال زور فیزیکی، محقق می شود.
ب- تهدید به قتل یا ضررهای دیگر
این جرم در ماده ۶۶۹ مورد پیش بینی قرار گرفته است بدین شرح که: «هرگاه فردی، دیگری را به هر نحو، تهدید به قتل، ضرر نفسی، شرافتی، مالی و یا به افشای سری، نسبت به خود یا بستگان او نماید، اعم از اینکه به واسطه ی این تهدید تقاضای وجه، مال یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را نمود یا ننموده باشد، مجازات فرد مجرم تا ۷۴ ضربه شلاق یا به حبس از دو ماه تا دو سال خواهد بود.» برای تحقق این جرم باید ترساندن طرف مقابل به هر آنچه که به برای برای وی زیانبار و ناخوشایند است، انجام شود.
یک مثال ساده برای این جرم این است که مردی با تهدید به انتشار فیلم و عکس های متعددی از خانمی که سابقاً با او دوست بوده است ایشان را تهدید به سوء استفاده جنسی کرده است و در این موقعیت این زن مورد تهدید قرار گرفته است که توصیه ما به این عزیزان این است که به هیچ وجه به چنین تهدیدهایی پاسخ مثبت نداده و در اسرع وقت با یک وکیل متخصص کیفری مشورت و تا با شکایت کیفری و اقدام مقتضی در راستای دستگیری متهم از این سوء استفاده ها جلوگیری شود.
نحوه شکایت و ادله اثبات جرم تهدید
اگر به هر نحو شما مورد تهدید از سوی اشخاص قرار گرفتید باید با در اختیار داشتن مدارکی که ادعای شما را به اثبات می رساند از قبیل لیست پیام هایی که از سوی متهم برای شما ارسال شده است، یا اگر تهدید شفاهی بوده و شهودی دارید، یا اگر تماس تلفنی ضبط شده از ایشان دارید همه و همه می تواند با تنظیم یک شکوائیه قوی و دفاع مناسب در دادسرا و متعاقب آن بعد از صدور کیفرخواست در دادگاه، متهم مطابق مواد قانونی که ذکر شد به حبس از ۲ ماه تا ۲ سال و شلاق تا ۷۴ ضربه تعزیری محکوم نمائید.